740-fourth-of-july-historical-perspective-12-esp-imgcache-rev1371498544225-webDiscursul de adio al Președintelui Statelor Unite ale Americii a fost considerat dintotdeauna un moment unic. George Washington a început acest trend al discursurilor cu puternic impact asupra populației în 1796. Timp de mai multe decenii a fost considerat ca fiind cel mai faimos speech din istoria SUA. Studenții aveau inclusă în programa de studiu citirea și memorarea discursului.

Toate acestea până când un alt discurs i-a luat locul, The Gettysburg Address. Deși un discurs recunoscut sub numele de Hamilton l-a readus pe George Washington în topul oratorilor cu cele mai apreciate discursuri, nu mai obișnuim să celebrăm în aceeași manieră discursurile prezidențiale. Ar fi ideal să o facem. Cuvintele sunt cele care au puterea de a ne mișca. Au puterea de a ne uni. Un orator recunoscut în întreaga lume, Peggy Noonan, a declarat “Atunci când lucruri mari, serioase și pline de înțelepciune trebuie spuse, ele se susțin în discursuri mari, serioase și înțelepte “.

Barack Obama a oferit întregii lumi marți seară un asemenea discurs înțelept despre lucrurile mari și serioase, lucrurile care contează.

Caracterul

Barack Obama a demonstrat în nenumărate rânduri cât de profundă e recunoștința sa pentru marile personalități ale poporului american. În ultimele luni, Obama a acordat distincții celebrităților care își pun zilnic amprenta asupra mesajelor care mișcă poporul american către o direcție sau alta, cea mai recentă fiind cea acordată lui Joseph Biden, ”pentru încrederea în cetăţenii americani, dragostea de ţară şi o activitate de o viaţă ce va dăinui peste generaţii”.

Acesta l-a catalogat pe Joseph Biden drept ”un om cu o carieră extraordinară în serviciul publicului”.

Zâmbetul

Obama a fost întotdeauna o prezență plăcută la prezidiu. Marți seară a pășit pe scenă cu un zâmbet larg pe buze, care ascundea în spate emoția celor 8 ani în care a ocupat cea mai importantă poziție de conducere din întreaga lume. Și totuși a reușit să mascheze această emoție.

Cercetările arată că publicul își face o primă opinie despre o persoană în primele secunde, înainte de a apuca să spună efectiv ceva. Obama sigur știa de existența acestor cercetări.

Umorulf1f216af8d3c0ab346fda608bd838f8a

După un șir lung și plin de recunoștință de aplauze, Obama a ținut să își facă introducerea cu o glumă: “Suntem live la TV, trebuie să încep să mă misc“.

Mesajul personalizat

Obama și-a început discursul cu o referire la trecutul său: “Am venit pentru prima dată în Chicago la vârsta de 20 de ani și încă încercam să descopăr cine sunt și care este scopul meu în viață. “

Probabil că cel mai emoționant moment din întreaga seară a fost cel în care Obama i-a mulțumit în fața întregului public soției sale, Michelle Obama, pentru întregul suport oferit de-a lungul celor două mandate ale sale.

“Michelle LaVaughn Robinson din Coasta de Sud…în ultimii 25 de ani tu ai fost nu numai soția mea și mama copiilor mei, tu ai fost cel mai bun prieten. Ți-ai asumat un rol pe care nu l-ai cerut. Și nu doar că ți l-ai asumat, tu l-ai îndeplinit cu grație, cu stil și cu umor. Ai transformat Casa Albă în locul de care toată lumea aparține. O nouă generație țintește astăzi mai sus datorită exemplului pe care l-ai dat.“

La rândul său, Michelle Obama a sușinut ultimul său discurs în calitate de Primă Doamnă a Statelor Unite ale Americii.

Tehnică oratorică desăvârșită

Pe parcursul celor două mandate, Obama a reușit să își însușească aptitudini oratorice care să îl ajute să suțină puternic punctul său de vedere și să reamintească americanilor ce amprentă puternică a lăsat în urma sa.