Desi acest lucru ar trebui sa conteze extrem de mult, valoarea SAR a unui smartphone nu se numara printre caracteristicile pe care utilizatorii le au in vedere atunci cand cumpara un smartphone. Pentru cei dintre voi care nu stiu, valoarea SAR ne spune ce nivel de radiatii poate absorbi tesutul uman in timpul unul apel telefonic, dar implicit si ce nivel de radiatii emite smartphone-ul. Daca va intrebati cat de mult ne afecteaza folosirea iPhone 7 sau iPhone 7 Plus in timpul apelurilor telefonice, ei bine un studiu recent facut dezvaluie faptul ca Apple nu pune mare pret pe valoarea SAR.

Iată care este topul celor mai nocive smartphone-uri după nivelul radiaților emise:

1. Huawei Honor 8 (1.5)

2. Huawei P9 (1.43)

3. Apple iPhone 7 (1.38)

4. Apple iPhone 7 Plus (1.24)

5. Huawei Honor 5C (1.14)

6. Sony Xperia X Compact (1.08)

7. Sony Xperia XZ (0.870)

8. LG G5 (0.737)

9. Apple iPhone OS (0,720)

10. Sony Xperia X (0.720)

Cum ne protejăm într-o eră în care telefoanele inteligente sunt indispensabile? Aveți mai jos câteva mici “compromisuri” care vă pot salva de foarte multe probleme.

radiation

1. Folosiți un set de căști. Este cea mai simpla si eficienta modalitate de a tine departe de cap telefonul mobil. Setul de casti tine antena departe de cap, asa ca-ti poti folosi linistit mobilul, stiind ca nu-ti vei “praji” creierul. Un set Bluetooth va reduce si el o parte a radiatiilor, insa o parte din ele vor fi totusi absorbite.

2. Scrieți mesaje. Majoritatea pustilor stiu deja ca vorbitul la telefon este o activitate invechita, asa ca intra in randul lumii scriind mesaje. O cercetare a demonstrat ca adolescentii scriu si primesc in jur de 50 de mesaje text pe zi, si au doar cinci apeluri – in general, de la parinti! Data viitoare cand esti tentat sa suni pe cineva, gandeste-te ca atunci cand scrii mesaje, telefonul este departe de creier, asa ca reduci riscul de iradiere!

3. Cumpărați un ceas deșteptător. Probabil ca iti folosesti mobilul pe post de ceas desteptator, asa ca il tii in apropierea capului, cel mai frecvent pe o noptiera langa pat. Trebuie sa stii ca si atunci cand nu este in uz, telefonul tau emite o anumita cantitate de radiatii, asa ca iti supui creierul unui flux constant de radiatii timp de mai multe ore pe noapte.

4. Nu mai țineți telefonul în buzunar.Doctorii nu sunt îngrijorați doar de posibilitatea de acell_phone_smartphone_in_pocket-100596024-large dezvolta cancer la creier. Exista si unele cercetari preliminare care indica o scadere a fertilitatii la barbatii care poarta telefonul in buzunarul pantalonilor sau prins la curea. Daca este posibil, tineți telefonul pe birou cand nu-l folosesti, si obisnuieste-te sa-l transporti intr-o geanta sau in haina, mai degraba, decat in buzunar.

5. Expertii au creat deja huse pentru telefoanele mobile care ar reduce radiatiile cu doua treimi. Un test independent la care a asistat si un reprezentant al revistei de specialitate Wired a confirmat afirmatiile acestora. Cauta pe Internet o astfel de husa, daca vrei sa te protejezi, dar sa stii ca nu este chiar ieftina – preturile se invart intre 30 si 50 de dolari.